Digitalni svet Net

Pogosta vprašanja

Splošna vprašanja

Čas izdelave spletne strani je odvisen od obsega projekta. Enostavne strani lahko izdelamo v nekaj tednih, medtem ko kompleksnejše spletne portale lahko zahtevajo več mesecev.

Postopek vključuje zbiranje informacij, načrtovanje, oblikovanje, razvoj, testiranje in končno objavo. Vsaka faza ima svoje specifične naloge, ki zagotavljajo kakovosten rezultat.

Da, večina spletnih strani, ki jih izdelamo, vključuje enostaven upravljalnik vsebin (wordpress), ki vam omogoča samostojno urejanje besedil, slik in drugih vsebin brez posebnega tehničnega znanja.

Da, vključujemo socialne medije, obrazce za stik (povpraševanje), e-trgovinske rešitve in druge funkcionalnosti glede na vaše želje in potrebe.

Da, spletne strani oblikujemo prilagodljivo, kar omogoča dodajanje novih funkcionalnosti glede na razvoj vašega poslovanja.

Uporabljamo varnostne protokole, kot so SSL certifikati, redne varnostne posodobitve in varnostne kopije, da zaščitimo spletno stran pred morebitnimi grožnjami.

Da, pri izdelavi spletnih strani upoštevamo najnovejše smernice SEO optimizacije, da bi zagotovili dobro uvrstitev na iskalnikih, kar povečuje vidljivost vaše strani.

Cena izdelave spletne strani je odvisna od funkcionalnosti, obsega in zahtevnosti projekta. Izdelamo vam prilagojeno ponudbo po analizi vaših potreb.

Po izdelavi naša storitev vzdrževanja poteka redno in vključuje varnostne posodobitve, spremljanje delovanja in podporo pri morebitnih težavah.

Vedno smo tu za vas. Zagotavljamo podporo in odzivnost pri reševanju vprašanj ali težav, ki se lahko pojavijo pri uporabi spletne strani.

Izrazi v internetu

Varna povezava se nanaša na zaščiteno komunikacijo med vašim računalnikom ali mobilno napravo ter spletno stranjo ali drugim strežnikom prek interneta. Varnostna povezava se običajno doseže z uporabo protokola HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure).

Tukaj je nekaj ključnih vidikov varne povezave:

 • 1. Šifriranje podatkov: Varna povezava šifrira podatke, ki se prenašajo med vašim brskalnikom in strežnikom. To pomeni, da so informacije, kot so gesla, osebni podatki in finančni podatki, zaščitene in jih težko prestrežejo zlonamerni uporabniki.
 • 2. Identifikacija strežnika: Varna povezava zagotavlja, da se povezujete s pravilno spletno stranjo in ne s ponarejeno ali zlonamerno stranjo. To se doseže s pomočjo digitalnih potrdil, ki jih izdajo zaupanja vredni izdajatelji certifikatov.
 • 3. Zaupanje in verodostojnost: Varnostna povezava ustvarja zaupanje med uporabnikom in spletno stranjo, saj kaže, da se lastnik spletne strani trudi zagotoviti varno okolje za obiskovalce.
 • 4. Preprečevanje vmesnih napadov: Varnostna povezava preprečuje različne vrste vmesnih napadov, kot so Man-in-the-Middle (MITM) napadi, pri katerih napadalec poskuša prestreči komunikacijo med uporabnikom in strežnikom.


Prepoznate varno povezavo tako, da se URL spletnega mesta začne s "https://" namesto samo "http://". Prav tako je običajno prikazana zelena ključavnica ali drug simbol varnosti v naslovni vrstici brskalnika. Varna povezava je izjemno pomembna, še posebej pri spletnih mestih, kjer vnašate občutljive informacije, kot so gesla, številke kreditnih kartic in osebni podatki. Omogoča vam varno brskanje po spletu in zaščito pred morebitnimi zlorabami.

Backlink, imenovan tudi povratna povezava, je hiperpovezava, ki vodi iz ene spletne strani na drugo. Ko ena spletna stran vključuje povezavo do druge spletne strani, se ta povezava imenuje backlink za slednjo spletno stran. Backlinki so pomemben del spletnega iskalniškega optimiziranja (SEO), saj imajo vpliv na spletno vidljivost in položaj spletne strani v iskalnih rezultatih.

Zakaj so backlinki pomembni:

 • 1. Povečujejo avtoriteto: Če ugledne in priznane spletne strani vključujejo povezavo do vaše spletne strani, to poveča vašo spletno avtoriteto. Iskalniki, kot je Google, običajno prepoznajo spletne strani s kakovostnimi in relevantnimi backlinki kot bolj zaupanja vredne.
 • 2. Povečujejo spletno vidljivost: Spletne strani z več kakovostnimi backlinki imajo običajno boljšo vidljivost v iskalnih rezultatih. Če imate veliko kakovostnih backlinkov, je bolj verjetno, da bo vaša spletna stran visoko uvrščena v iskalnikih.
 • 3. Povečujejo promet: Če ima vaša spletna stran kakovostne backlinke z drugih spletnih mest, ljudje, ki brskajo po teh straneh, lahko kliknejo na povezavo in obiščejo vašo spletno stran, kar poveča vaš promet.
 • 4. Povečujejo prepoznavnost blagovne znamke: Backlinki z uglednih spletnih mest lahko povečajo prepoznavnost vaše blagovne znamke, saj ljudje vidijo povezave do vaše spletne strani na različnih mestih na spletu.
 • 5. Pomagajo pri indeksiranju: Backlinki lahko pomagajo iskalnikom pri indeksiranju vaše spletne strani. Iskalniki sledijo povezavam med spletnimi stranmi, kar pripomore k boljšemu razumevanju strukture in vsebine vaše spletne strani.

Gostovanje (ali spletno gostovanje) je storitev, ki omogoča shranjevanje spletnih vsebin, kot so spletne strani, datoteke, multimedijski elementi itd., na strežnikih, ki so povezani z internetom. Ko ustvarite spletno stran, potrebujete prostor na strežniku, da lahko ta stran postane dostopna prek interneta. To je vloga gostovanja.

Tukaj je nekaj ključnih vidikov gostovanja:

 • 1. Strežnik: Gostovanje vključuje shranjevanje vaših spletnih datotek na zmogljivih računalniških strežnikih, ki so nenehno povezani z internetom. Te strežnike vzdržujejo gostiteljska podjetja in so zasnovani tako, da zagotavljajo stabilno in zanesljivo delovanje spletnih strani.
 • 2. Prostor na Disku: Gostovanje vam dodeli določeno količino prostora na disku, odvisno od vašega izbranega paketa gostovanja. Ta prostor omogoča shranjevanje vseh datotek, vključno z besedilom, slikami, videoposnetki in drugimi vsebinami, ki sestavljajo vašo spletno stran.
 • 3. Bandwidth: Večina gostiteljskih paketov vključuje tudi določeno količino pasovne širine ali prenosa podatkov. Pasovna širina določa, koliko podatkov lahko obiskovalci prenesejo s spletnega mesta v določenem časovnem obdobju. To je pomembno za zagotavljanje hitrega nalaganja vaše spletne strani, tudi če ima veliko obiskovalcev.
 • 4. Domena: Gostovanje običajno vključuje tudi možnost registracije domene (npr. www.VašeImeSpletneStrani.si) ali povezavo že obstoječe domene s strežnikom, kjer je shranjena vaša spletna stran.
 • 5. Tehnična Podpora: Gostiteljska podjetja pogosto ponujajo tehnično podporo, ki vam pomaga reševati težave, povezane z gostovanjem, kot so težave z nalaganjem strani ali konfiguracijo e-poštnih računov.


Gostovanje je torej ključni korak za ustanovitev spletne strani, saj omogoča vašim obiskovalcem dostop do vsebin, ki jih želite deliti na spletu.

Varnostno kopiranje, znano tudi kot backup, je postopek ustvarjanja in shranjevanja kopij podatkov, datotek ali celotnih sistemov, da bi se zaščitili pred izgubo podatkov zaradi nenamerne izbrisa, okvare trdega diska, računalniškega napada, naravne nesreče ali drugih nepredvidenih dogodkov.

Varnostno kopiranje vključuje ustvarjanje rezervnih kopij pomembnih podatkov in njihovo shranjevanje na ločenem mestu ali na drugih medijih, kot so zunanji trdi diski, strežniki v oblaku, USB ključi ali optični diski. Ti podatki se lahko obnavljajo, če pride do izgube izvirnih podatkov, kar zagotavlja, da podjetja in posamezniki ne izgubijo pomembnih informacij, datotek ali dokumentov.


Varnostno kopiranje je ključnega pomena zaradi naslednjih razlogov:

 • 1. Preprečuje Izgubo Podatkov: V primeru okvare strojne opreme, kraje, poškodbe datotek ali druge izgube podatkov lahko varnostno kopiranje pomaga pri obnovi izgubljenih informacij.
 • 2. Zagotavlja Poslovno Neprekinjenost: V poslovnem okolju omogoča hitro obnavljanje poslovnih procesov, če pride do izpada sistema ali izgube podatkov.
 • 3. Ščiti Pred Računalniškimi Napadi: V primeru ransomware napada (kjer napadalec zaklene podatke in zahteva odkupnino za njihovo sprostitev) lahko varnostne kopije pomagajo obnoviti podatke brez plačila odkupnine.
 • 4. Ohranja Pomembne Datume in Informacije: Za osebne uporabnike omogoča ohranjanje pomembnih spominov, fotografij, dokumentov in drugih digitalnih vsebin.


Pri varnostnem kopiranju je pomembno izbrati reden časovni interval za izvajanje kopij, izbrati zanesljive medije za shranjevanje podatkov ter preverjati in potrjevati, ali so varnostne kopije pravilno narejene in da se lahko obnovijo, če je potrebno.

VPS, kar pomeni Virtual Private Server (Virtualni zasebni strežnik), je virtualen strežniški računalniški sistem, ki deluje znotraj močnejšega strežnika. Glavna razlika med VPS in običajnim deljenim gostovanjem je, da VPS ponuja večjo stopnjo nadzora in prilagodljivosti uporabnikom.

Tukaj je nekaj ključnih značilnosti VPS strežnika:

 • 1. Virtualizacija: Fizični strežnik je razdeljen na več virtualnih strežnikov z uporabo programske opreme za virtualizacijo. Vsak VPS deluje kot ločen računalniški sistem, ima svoj operacijski sistem, pomnilnik (RAM), prostor na disku, procesorsko moč in druge sistemske vire.
 • 2. Nadzor in Prilagodljivost: Uporabniki VPS imajo večjo stopnjo nadzora nad svojim strežnikom v primerjavi s skupnimi gostiteljskimi paketi. Lahko prilagajajo nastavitve strežnika, nameščajo in odstranjujejo programske pakete, ter upravljajo varnost in konfiguracijo po lastnih potrebah.
 • 3. Zanesljivost in Stabilnost: Ker je vsak VPS ločen od drugih, težave na enem VPS ne vplivajo na druge VPS-je na istem strežniku. To zagotavlja višjo stopnjo zanesljivosti in stabilnosti v primerjavi z deljenim gostovanjem.
 • 4. Dodeljeni Viri: Vsak VPS ima dodeljene specifične količine pomnilnika, procesorske moči, prostora na disku in pasovne širine. To pomeni, da se višek prometa ali uporabe virov na enem VPS ne bo odrazil na delovanju drugih VPS-jev na istem strežniku.
 • 5. Cena in Prilagodljivost: VPS ponuja razmeroma dostopno alternativo za tiste, ki potrebujejo večjo stopnjo nadzora nad svojim strežnikom, vendar ne želijo ali ne potrebujejo celotnega fizičnega strežnika. Cenovno ugodni načrti omogočajo prilagajanje virov glede na potrebe uporabnika.


VPS strežniki se pogosto uporabljajo za gostovanje spletnih mest, aplikacij, razvoj in testiranje aplikacij, shranjevanje podatkov, upravljanje e-poštnih strežnikov in druge scenarije, kjer je potrebna večja stopnja nadzora in prilagodljivosti.

SSL certifikat (SSL sta kratici za Secure Sockets Layer) je digitalno potrdilo, ki zagotavlja varno povezavo med spletnim brskalnikom obiskovalca in strežnikom, na katerem je gostovano spletno mesto. SSL certifikat omogoča šifriranje podatkov, ki se prenašajo med spletnim brskalnikom uporabnika in strežnikom, kar preprečuje nepooblaščenim osebam, da prestrežejo ali spremenijo te podatke.

Zakaj je SSL certifikat pomemben:

 • 1. Varovanje Podatkov: SSL certifikati šifrirajo podatke, ki se prenašajo prek interneta, vključno z osebnimi podatki, gesli, številkami kreditnih kartic in drugimi občutljivimi informacijami. To zagotavlja, da so te informacije zaščitene pred prestrezanjem med prenosom.
 • 2. Zaupanje Obiskovalcev: Spletni obiskovalci se naučijo, da je varna povezava označena s ključavnico poleg naslova spletne strani in s prefiksom "https://" namesto "http://". Prisotnost SSL certifikata priča o tem, da je spletna stran varna za uporabo in lahko poveča zaupanje obiskovalcev.
 • 3. SEO Ugodnosti: Iskalniki, kot je Google, upoštevajo prisotnost SSL certifikata kot pozitiven signal pri rangiranju spletnih strani. Spletne strani s SSL certifikatom imajo prednost pri iskalni optimizaciji (SEO).
 • 4. Zahteva za Spletne Trgovine: Če upravljate spletno trgovino ali sprejemate plačila prek spletne strani, je SSL certifikat obvezna zahteva. Zagotavlja varno okolje za transakcije in varuje podatke strank.
 • 5. Preprečevanje Opozoril Brskalnikov: Brez SSL certifikata brskalniki pogosto prikažejo opozorila, ki obiskovalce opozarjajo na morebitno nevarnost spletnega mesta. SSL certifikat preprečuje ta opozorila, kar izboljšuje uporabniško izkušnjo.


Ko imate SSL certifikat nameščen na vašem strežniku, spletni brskalniki prikažejo zeleno ključavnico ali drugo ikono, ki označuje varno povezavo, kar pomaga obiskovalcem prepoznati, da je vaše spletno mesto varno za uporabo.